Akvizicija URSA

11.01.2022

Etex potvrđuje pomeranje svog portfelja ka lakim i održivim građevinskim rešenjima akvizicijom URSA, stručnjaka za toplotnu i akustičnu izolaciju

ursa-akvizicijaursa-1642147577.PNG

U novoj godini Etex konsoliduje svoj portfolio održivih poslovnih aktivnosti kroz akviziciju URSA, evropskog lidera u rešenjima za izolaciju. Etex time obezbeđuje novu platformu za rast poslovanja, uz priliku da nastavi da igra ključnu ulogu u rešavanju izazova održivosti. Dodavanjem stručnosti u oblasti izolacije svojoj ponudi gipsanih ploča, fiber-cementa, pasivne protivpožarne zaštite i modularnosti, Etex će takođe proširiti svoju sposobnost da obezbedi sisteme i rešenja. Ova najnovija akvizicija podleže uobičajenim uslovima zaključivanja.

 

URSA: Evropski lider u oblasti staklene mineralne vune i XPS izolacije sa više od 70 godina iskustva i jakim brendom

 

Kao evropski lider u oblasti ekstrudiranih polistirena (XPS) i sa položajem među prva 3 igrača za staklenu mineralnu vunu, URSA nudi širok spektar aplikacija za izolaciju omotača zgrada, kao i unutrašnjih pregrada i plafona. Kao i Etex, ponosi se održivošću i karakteristikama udobnosti svojih proizvoda. Priča o URSA-i je započela davne 1949. godine kao mali porodični posao, koji se od tada razvio u velikog međunarodnog igrača u svojoj oblasti. Nedavno, 2017. godine, kupila ih je Xella Group-a.

 

Aktivnosti URSA-e su prisutne u više od 20 zemalja u Evropi, uključujući Francusku, Nemačku, Španiju i Poljsku, pored Rusije. Kompanija upravlja sa 13 proizvodnih lokacija i pokriva većinu zemalja u kojima Etex već posluje kroz svoja druga odeljenja. Sa sedištem u Madridu, URSA donosi pouzdanu evropsku mrežu lanca snabdevanja i tim od preko 1.700 posvećenih zaposlenih sa prihodom od oko 500 miliona evra.

 

Odgovor na klimatske promene na nivou EU biće vođen renoviranjem zgrada i izolacionim materijalima poput onih koje proizvodi URSA

 

Klimatske promene, oskudica resursa, zastarela infrastruktura i nedostatak stanova su sveprisutni problemi za Evropu i planetu. Brojke govore, a zgrade su odgovorne za 40% potrošnje energije u EU, od čega dve trećine ide na grejanje i hlađenje. Kao deo svojih napora da bude globalni lider u pitanjima životne sredine, EU je u decembru 2019. pokrenula Zeleni dogovor. Izolacioni materijali su ključna komponenta u postizanju značajnih ušteda energije i drastičnom smanjenju emisije CO2. Zapanjujućih 75% evropskih zgrada nije energetski efikasno. A pošto će 85-95% današnjih zgrada i dalje biti u upotrebi 2050. godine, renoviranje je ključni pokretač. Očekuje se da će se stope renoviranja u Evropi udvostručiti u narednih 10 godina, sa 35 miliona zgrada predviđanih za renoviranje do 2030. godine.

 

Kroz ovaj najnoviji strateški potez, Etex nastavlja da inspiriše način života pomažući Evropi da se suoči sa ovim izazovima zahvaljujući stručnosti URSA-e. Kompanija isporučuje rešenja visokih performansi za postizanje superiornog nivoa energetskih performansi potrebnih u zgradi. Štaviše, izolacioni materijali URSA-e od staklene vune su isplativi s obzirom na njihov visok kvalitet, izdržljivost i minimalne zahteve za održavanjem. Konačno, njegov opšti asortiman proizvoda u svojim proizvodnim procesima koristi značajan udeo recikliranih materijala.

 

Potvrđeno pomeranje Etex portfolija ka laganim i održivim rešenjima za izolaciju kao novom platformom za rast

 

Ova akvizicija je nova velika prekretnica u Etex strateškom pomeranju ka tome da postane globalni igrač za laka i održiva građevinska rešenja. Ona dolazi na osnovu prethodnih prekretnica, naročito toga da je 2011. godine on postao vlasnik Siniat-a, lidera za gipsane ploče u Evropi i Latinskoj Americi, napustio posao sa keramikom 2016. godine, kupio vodeću špansku firmu za gipsane ploče 2017. godine i napustio posao sa keramičkim i betonskim krovnim pločicama 2019.-2020. U poslednje vreme, to je donela akvizicija specijaliste za pasivnu zaštitu od požara FSi Limited 2020. godine, stvaranjem odeljenja New Ways koje će predvoditi aktivnosti Etex-a u rešenjima za izgradnju van lokacije, sa četiri privredna društva kupljena 2021. godine i konačno akvizicijom jednog od vodećeg igrača na Australijskom tržištu gipsanih ploča 2021.  godine.

 

URSA čvrsto stoji na čelu globalnih napora za održivost, pružajući dokazana, izvodljiva rešenja sa najjačim performansama održivosti u poređenju sa drugim izolacionim materijalima. Privredno društvo je zabeležilo snažne rezultate koji odražavaju ekonomičnu organizaciju i kulturu stalnog poboljšanja sa visoko stručnim timom službenika. Poznati bliski odnosi sa kupcima, visoka svest o brendovima i vrhunski proizvodi su istaknuti stubovi poslovanja. Dodavanjem stručnosti u  oblasti izolacije svojoj ponudi gipsanih ploča,    fiber- cementa, pasivne zaštite od požara i modularnosti, Etex će takođe proširiti svoju sposobnost dostave sistema i rešenja kupcima. URSA će biti uključena kao posebno odeljenje, pod direktnim vođstvom izvršnog direktora Etex-a Bernara Delvoa. Ovaj posao podleže uobičajenim uslovima pri zaključenju; Etex će pružiti dodatne informacije kada se to finalizuje.

 

Bernar Delvo, izvršni direktor Etex-a: „Kupovina URSA-e potvrđuje promenu portfelja koju je Etex pokrenuo pre nekoliko godina kako bi postao globalni lider za lagane i modularne konstrukcije. Ova akvizicija Etex-u strateški odgovara, kombinujući novu platformu rasta sa snažnim usmerenjem ka održivosti. Zaista sam impresioniran i kvalitetom menadžmenta u URSA-i i dobrim poslovnim modelom. Radujem se što ću novim članovima našeg tima poželeti dobrodošlicu u Etex i što ćemo zajedno krenuti u prosperitetnu budućnost.”

 

Kristof Klemente, izvršni direktor Xsella Group-e: „Sa Etex-om, URSA timovi imaju snažnog akcionara voljnog da nastavi priču o uspehu. Želeo bih da se iskreno zahvalim timovima URSA-e za ono što su postigli tokom vremena koje su proveli u Xsella Group-i i da im poželim sjajnu budućnost.”

 

Johen Fridrihs, izvršni direktor URSA-e: „U Etex-u, URSA je pronašla savršenog partnera za dalji razvoj svoje posvećenosti održivosti i bliskim odnosima sa klijentima. Radujemo se unapređenju Etex-ove strategije, upoznavanju novih kolega i zajedničkom razvoju tržišta lakih i modularnih  konstrukcija. Zahvalan sam Xsella Grupe-i na podršci u protekle četiri godine, koja nam je omogućila da ojačamo platformu koju ćemo sada proširiti sa Etex-om.”

 

J.P. Morgan postupa kao jedini finansijski savetnik, a Freshfields kao pravni savetnik Etex-a u vezi ove transakcije.

 

O Etex-u

 

Etex je globalni proizvođač građevinskog materijala i pionir u oblasti lakih konstrukcija. Etex želi da inspiriše ljude širom sveta da grade životne prostore koji su sve bezbedniji, održiviji, pametniji i lepši.

 

Osnovan 1905. godine, sa sedištem u Zaventemu, Belgija, Etex je porodično privredno društvo sa više od 11.000 zaposlenih širom sveta. Upravlja sa više od 110 proizvodnih lokacija u 42 zemlje i u 2020. je ostvario prihod od 2,6 milijardi evra i REBITDA od 484 miliona evra. Etex neguje kulturu saradnje i brige, pionirski duh i strast da svojim klijentima uvek pruži bolje.

 

Etex ima šest centara za istraživanje i razvoj koji podržavaju četiri globalna prodajna odeljenja:

  • Performanse zgrada: rešenja za suvu gradnju, uključujući gipsane i fiber-cementne ploče, maltere i formulisane proizvode, pasivnu zaštitu od požara i prateće
  • Eksterijeri: niz estetskih fiber-cementnih materijala za upotrebu u poljoprivredi, arhitektonske i stambene
  • Industrija: izolacioni proizvodi za zaštitu od požara i visokih performansi za građevinsku i industrije Proizvođača originalne opreme (OEM).
  • New Ways: visoko tehnološka modularna rešenja zasnovana na drvenim i čeličnim okvirima

 

Etex inspiriše načine života, za dodatne informacije, molimo da posetite naš veb sajt: www.ftexgroup.com