Akvizicija URSA - ETEX

01.06.2022

[Beograd, 1 Jun 2022] predstavlja veliku prekretnicu za Etex, jer obezbeđuje petu tehnologiju u svojoj strategiji poslovnog rasta. Dodajući ekspertsku firmu iz oblasti izolacija-URSA svom postojećem portfoliju tehnologija, Etex povećava sposobnost pružanja odgovarajućih proizvoda i rešenja odgovarjući tako trenutnim i budućim izazovima  u građevinarstvu. Najavljen u January mesecu, posao je uspešno završen nakon ispunjavanja uobičajenih uslova.

 

ursa-etex-1654084359.PNG

Savršen spoj koji inspiriše svet građevinarstva


URSA je jedan od vodećih evropskih proizvođača mineralne staklene vune i ekstrudiranog polistirena (XPS), prisutna u više od 20 zemalja, u čijem sastavu se nalazi 13 proizvodnih pogona.


Jochen Friedrichs, izvršni direktor kompanije URSA i novi direktor divizije za izolacije Etex grupacije:

“URSA brend nudi širok spektar aplikacija izolacionih materijala za omotač zgrade kao i za unutrašnje pregradne zidove i spuštene plafone. URSA deli mnoge vrednosti koje propagira Etex grupacija, ukljčujući održivost, efikasnost poslovnog modela kao i snažan i posvećen menadžment i tim zaposlenih. Proizvodi i rešenja obe kompanije Etex i URSA imaju za cilj da se aktivno uključe u rešavanje nekih od aktualnih gorućih problema koji utiču na našu planetu, posebno klimatskim promenama i ograničenim energetskim resursima.”

 

Etex, globalna industrijska kompanija sa 115-godišnjom istorijom, imala je jasnu ambiciju da postane globalni igrač u lakim i održivijim građevinskim rešenjima. Kupovinom URSA kompanije, izolacija je sada čvrsto pozicionirana kao peta tehnologija u svom strateškom okviru, dajući mogućnost Etexu da inspiriše ljude širom sveta da grade Životne prostore koji su sve sigurniji, održiviji, pametniji i lepši.

Dodavajući URSA brend u svoj portfolio, Etex sada čine više od 13,500 zaposlenih na 140 lokacija u 45 zemalja širom sveta. U 2021, Etex je zabeležio prihod od 3.0 milijarde EUR dok je URSA imala prihod od oko 500 milliona EUR.

Snažan brend sa velikim potencijalom rasta

S’obzirom da je održivost označena kao sledeći glavni strateški cilj za Etex, URSA je spremna  da bude predvodnik u ovoj oblasti, oslanjajući se na svoj asortiman proizvoda, ekološke, društvene i upravljačke (ESG) performanse, strateški focus na održivost, program recikliranja, itd. Zapanjujućih 75% zgrada u Evropi nije energetski efikasno. Izolacioni materijali su ključna komponenta u postizanju značajnih energetskih ušteda i drastičnog smanjenja emisije CO2.

Bernard Delvaux, izvršni direktor Etex-a:

URSA dolazi kao jak brend, koji predstavlja bliskost i održivost, I to se neće promenitii. URSA će formirati novu diviziju u Etex strukturi posvećenu izolacionim materijalima a čelnici operativnih jedinica će ostati na svom mestu. Nova URSA platforma nudi realan potencijal za značajan rast tržišta, sa procenom mogućnosti za rast kao glavnim prioritetom uz sigurnost i kontinuitet poslovanja, a sve to omogućeno kombinacijom talenta novih kolega u URSA.

 

O Etex-u

Etex je globalni proizvođač građevinskog materijala i pionir u lakim konstrukcijama. Etex želi da inspiriše ljude širom sveta da grade životne prostore koji su sigurniji, održivi, pametni i lepi. 

Osnovan 1905. godine, sa sedištem u Zaventemu u Belgiji, Etex je porodična firma sa više od 13,500 zaposlenih širom sveta. Kompanija je pristutna u više od 140 lokacija u 45 zemalja I zabeležila je prihod od 3.0 milijarde EUR i a EBITDA od 570 milliona EUR u 2021. Godini. Etex neguje kulturu koperativnosti i brige ,pionirski duh I strast ka tome da uvek radi najbolje za svoje klijente. 

Etex ima pet centara za istraživanje i razvoj ( R&D), koji pružaju podršku za pet globalnih divizija: 

  • Building Performance: rešenja za suvu gradnju uključujući gipsane ploče I vlaknasto-cementne ploče, maltere i formulisane proizvode, pasivnu zaštitu od požara I prateće proizvode.
  • Exteriors: paletaestetskih vlaknasto-cementnih materijala za upotrebu u poljoprivredi, svim vrstama arhitektonskih I stambenih enterijera.
  • Industry: zaštita od požara I izolacioni materijali visokih performansi za konstrukcije i OEM (proizvođači originalne opreme) industriju.
  • Insulation: mineralna staklena vuna i ekstrudirani polistiren (XPS) za toplotnu I vzučnu izolaciju.
  • New Ways: visokotehnološka I modularna rešenja bazirana na drvenim i čeličnim ramovima.

Etex-ov globalni portfolio uključuje vodeće komercijalne brendove kao što su Cedral, Durlock, Equitone, Eternit, Gyplac, Kalsi, Pladur, Promat, Siniat, Superboard i URSA.

Etex je Inspirativan način življenja, za više informacija, molimo vas posetite našu web stranicu: www.etexgroup.com