BOLJA GRADNJA SA MINERALNOM STAKLENOM VUNOM

24.02.2020

Svako ko gradi kucu, pre ili kasnije se suoci sa pitanjem, koja je najbolja izolacija? Na raspolaganju je mnoštvo materijala, ali za unutrašnjost kuce je staklena vuna nenadmašna u svim bitnim kriterijumima: obradi i ceni, vrednostima i statici izolacije, resursima i emisijama.

ursa-boljagradnjasamineralnomstaklenomvunom-1582539030.jpg

GRADNJA SA MINERLANOM STAKLENOM VUNOM JE:

 

- BOLJA ZA MENE,

 

- BOLJA ZA MOJU KUĆU,

 

- BOLJA ZA ŽIVOTNU SREDINU.

 

IZOLACIJA STAKLENOM VUNOM JE JEFTINA I JEDNOSTAVNA ZA OBRADU

Najpre dobra vest: staklena vuna je i do 30 % jeftinija od ostalih izolacionih materijala, kao što su kamena vuna ili polistirenske ploce (EPS, XPS), a pruža isti izolacioni efekat – to izgradnju kuce cini mnogo ugodnijom. Ako takođe uzmete u obzir da u vašu kucu mora da se unese samo četvrtina težine i da je staklenu vunu mnogo lakše ugraditi u
šupljine koje treba izolovati, ceo projekat ide mnogo lakše. Ne samo da možete da uštedite fizičku energiju, vec i novac, jer se posao obavlja brže.

IZOLACIJA STAKLENOM VUNOM NUDI NAJBOLJE VREDNOSTI SA ZNATNO MANJOM TEŽINOM

Teško je za poverovati: uprkos manjoj težini, staklena vuna nudi iste vrednosti toplotne izolacije kao i drugi materijali. To je zato što stvarnu izolaciju obezbeuje vazduh zarobljen u njoj. Zbog svoje guste, ali labave strukture, sa dugim vlaknima, ne postoji razmena vazduha izmeu unutrašnje i spoljne strane. Ovo štedi nepotrebno statičko opterecenje i omogućava vam ekonomicniji dizajn. Isto se odnosi i na zvucnu izolaciju, gde je struktura staklene vune superiorna u odnosu na druge materijale. Pored toga, izolacioni sloj ne može da se raspadne, pa ima tendenciju da apsorbuje manje vlage od kamene vune, materijal u rolnama smanjuje otpad tokom secenja i pruža odlicnu zaštitu od požara.

 

 

IZOLACIJA STAKLENOM  VUNOM IMA MANJI UTICAJ  NA ŽIVOTNU SREDINU

Za čistu savest: već počev od svoje proizvodnje staklena vuna zagađuje okolinu/životnu sredinu mnogo manje nego ostali izolacioni materijali. To je zato što je njena glavna komponenta otpadno staklo koje se rastopi i centrifugira u fina vlakna. Zbog niže tačke topljenja, potrebno je manje energije nego, na primer, za topljenje bazaltnih stena. Štaviše,
za ovaj proces nisu potrebni nikakva sirova nafta ili koks, već samo čisti prirodni gas. Budući da je otpadno staklo dostupno svuda, a gotov proizvod može da se transportuje u visoko komprimovanom obliku, emisije CO2 su niže i tokom transporta.

 

 

Inicijativa „izgradnje sa staklenom vunom“ je deo URSA „goes green“ misije. Grupa je posvećena većoj ekološkoj svesti i sprovodi se na svim nivoima, kao deo sveobuhvatnog paketa mera.

Prednosti mineralne staklene vune možete pogledati u kratkom filmu